קפה חד זני, Single origin, מה זה אומר?

מה משמעות השם: "קפה חד זני" "Single Origin"?
אילן שנהב - חותם הקפה

קפה חד זני, בניגוד לתערובות קפה, נמצא למכירה בחנויות הקפה הטובות בעולם. מדובר בקפה מאד טעים ויחודי לעומת תערובות הקפה השונות, אולם על צרכן הקפה לשאול מה זה בעצם אומר, בטרם ירכוש לו חופן כזה. 

לקפה חד זני מספר פרושים:
קפה הצומח ומעובד באזור גאוגרפי מסוים. (נניח אתיופיה סידאמו). מחווה מסוימת או מדינה מסוימת.. החשוב הוא שמדובר בקפה בעל תכונות דומות לכל פולי הקפה מאותו סוג. שחומציות הקרקע זהה. שכמות הדשן שהושקעה זהה. שהעיבוד זהה. שיש לו יחודיות משלו. לא שקפה מחווה מסוימת בתוך אתיופיה שונה מכל מיני סיבות מאשר קפה במקום אחר בתוך אתיופיה... שאז אין מדובר בקפה חד זני.

קפה חד זני יהיה מבודל ויחודי יותר אם יגיע מחווה מסוימת, או אפילו אם הגיע מכמה חוות אבל טופח, טופל ונארז בכל החוות בו צמח באותה דרך ונתן פרי באותו טעם. קפה לא ייחשב חד זני אם מעורבים בו פולים מאזורי טרואר (קרקע, אקלים וכו) שונים. הוא כן יחשב חד זני אם כל הפולים יהיו בעלי אותם מאפיינים בשל מקורם הזהה והטיפול הזהה בהם אחרי הקטיף (שיטת ייבוש, קילוף וכו'). 

להלן המאפיינים העיקריים של קפה חד זני, לפי מקורו:

מרכז אמריקה מאפייני טעמו כשל סוכר חום, קקאו ותבלינים, הוא בד"כ מאוזן וחלק. (קובה, מקסיקו, גואטמלה, ג'מאייקה...)

דרום אמריקה: מתקתק עם גוף בינוני (קולומביה, פרו, הונדורס, אקוודור)

ברזיל: מתקתק, מעט שוקולדי ומתובל.

אפריקה: טעם עז וארומה מאוזנת (קניה, טנזניה, אתיופיה...)

קניה: עסיסי וטרופי.

אתיופיה: קפה מתקתק מעיבוד טבעי. קפה חמצמץ וריחני מעיבוד רטוב.

סומטרה: הקפה הכי מאופיין שיש: עשיר, אדמתי, ובעל גוף מלא.

אינדונזיה: קפה מעושן וקלוי. (יאווה, פפואה, באלי, סומטרה...)

אז הנה סיכום קצר על מתי מתאים קפה חד זני ומתי להעדיף תערובת.
לאספרסו, מקינטה וקפה טורקי בד"כ מערבבים כמה סוגים. קפה חד זני מתאים מאד לפילטר וגם יוצא מאד מעניין בשיטות הנ"ל, אם כי הוא הרבה יותר מובחן. חד.
זה מזכיר מאד, למי שמכיר, את ההבדל בין ויסקי כמו "אירי", "סקוטי" או מותג כמו ג'וני ווקר, שכולם מערבבים מספר מאלטים, לבין ויסקי סינגל מאלט, שהוא מיוחד יותר.
מה שבטוח - כדאי לנסות קפה חד זני כי הוא לא בנאלי והיחוד שלו בד"כ ממש שווה!