איך לבחור מכונת אספרסו לבית

איך לבחור מכונת אספרסו לבית


מכונת קפה בבית


איך לבחור מכשיר קפה הביתה?
ראשית, אין חובה שהמכשיר יהיה אספרסו. האספרסו אופנתי מאד וכשמכינים קפה כמו שצריך במכונת אספרסו באמת יוצאים משקאות קפה נהדרים, אבל, לשם השגת קפה טוב במכונת אספרסו נדרשות מיומנות והשקעת עבודה, וכל אחד ישאל את עצמו האם זה מתאים לו ומה מתאים לו. הכנת קפה בפלנג'ר, מקינטה, קפה טורקי וכו' אינה בלתי ראויה, וכדאי לשקול זאת היטב לפני הקניה. החלום שיהיו לי בבית משקאות כמו בבית הקפה האהוב בד"כ נגוז מהר אם אין לך כוונה אמיתית ליהנות ממשחקי הכנת המשקאות. זה שהמכונה חשמלית אינו עומד בקנה אחד עם העובדה שכדי להכין בעזרתה קפה טוב יש להבין קפה, להכיר היטב את המכונה ופעולתה ולדעת להפעילה במיומנות. בסופו של דבר, הצלחת קניה של מכונת אספרסו תלויה בשאלה האם כשאני רוצה ללגום קפה טוב – עם בן הזוג לפני או אחרי העבודה, כשמגיעים אורחים וכד', האם בדיוק אז אני נהנה מההכנה ומהתוצאה.

שנית, מי שהחליט לקנות מכונת אספרסו צריך להתאים אותה לשימושיו ולתקציבו. מכונות זולות יפיקו בד"כ תמורה נמוכה אם בקפה ובהקצפת חלב ואם בעמידות לאורך זמן. מכונות חזקות, מחומרים, טכנולוגיה וחלקים משובחים – עולות יותר. ההיצע בשוק גדול מאד ושווה לבדוק מה הכי מתאים לכל אחד, קודם כל מבחינת קלות ההכנה ואח"כ מבחינת התקציב. התפשרות על איכות המכונה תתבטא בודאות במפח נפש. 

סוגי המכונות האפשריים לקניה הביתה:
מכונות קפסולות: בשוק מספר ספקי מכונות מסוג זה. כל ספק קפסולות בונה צורת קפסולה התואמת אך ורק את מכשיריו בתקווה שלאחר קנית המכשיר, הלקוחות יקנו כמות גדולה של קפסולות. היום איכות המשקאות המופקת בשיטה זו טובה בהרבה מבעבר והמחירים נמוכים יחסית. הבעיה היא שההגבלה במגוון וטעמי הקפה מותירה טעם לפגם ולמרות שהקפה המופק לא רע, הוא אינו סמיך ואיכותי כמו אספרסו שהופק כהלכתו במכונה איכותית רגילה. גם הריח ותחושת הפולים אינה קיימת. השימוש במכשירים אלו מאד סטרילי ומעקר את ההנאה מההכנה עצמה, ביחס למכשיר רגיל, כאמור. ברוב מכונות הקפסולות אין צינורית קיטור להקצפת חלב אלא מכשיר נספח עם פטנט להקצפה. השימוש במקציפם אלו מאד פשוט והקצף סמיך במיוחד (אפילו יותר מידי). יש להקפיד על שטיפת תוכן המכשיר מיד לאחר השימוש לסילוק כל שיירי החלב, אחרת המכשיר ישאיר ריחות קשים.
מכונת אספרסו עם משאבה: רוב המכשירים מסוג זה מוצעים היום עם אפשרות לשימוש בקפה טחון או בפודים. למעשה האפשרויות לגיוון טעמים הוא אין סופי כי מגוון הפודים גדול והרבה יותר מכך מגוון תערובות ומותגי הקפה. לשם הכנת קפוצ'ינו, יש להכין אספרסו ולמזוג עליו חלב מחומם ומוקצף. את החלב מקציפים בטמפרטורה גבוהה ובמיומנות נצברת. 
מכונות אוטומטיות: במכונות אלו ניתן להכין בלחיצת כפתור אחת או שתיים אספרסו או קפה בחלב לפי הטעם. את המכשיר יש לתכנת לפי ההוראות ולאחר מכן לספק לו מים וקפה. המכשירים הללו מפיקים קפה לא רע, אם כי מרקם הקפוצ'ינו שונה ממרקמו של קפה שהוכן בידי בריסטה מיומן. המכונות הללו נבדלות אחת מהשניה גם על בסיס איכותן וגם על בסיס הספקן. ככל שהמכונה איכותית יותר בחלקיה ובדיוק עבודתה, כך היא יקרה יותר. ישנן מכונות של ONE TOUCH שלמעשה בלחיצת כפתור אחת המכונה טוחנת את הפולים ומגישה לי את המשקה לפי בחירתי: אספרסו, קפוצ'ינו, לאטה וכו', וישנן מכונות הדורשות שתי לחיצות – האחת לאספרסו והשניה לחלב. ישנן מכונות המתאימות לכמות של עד 15-20 כוסות ביום ויש כאלה עם יכולת של 50-60 ביום. הכוונה לא שהמכונה לא מסוגלת ליותר, להיפך, אבל בממוצע יומי לאורך זמן היא לא תשמור על עצמה מספיק טוב עם יכינו בה בממוצע יומי יותר מהכמות המומלצת. אז גם כמות הקפה המומלצת ע"י היצרן קובעת את מחיר המכונה. 
מכונות מקצועיות: ישנן בשוק מספר הולך וגדל של מכונות מקצועיות עם ראש אחד, המיועדות לאוהבי אספרסו במגזר הבייתי העשיר. שימוש במכונה כזו במיומנות יפיק קפה בדיוק כמו בבית הקפה האהוב עלינו. לשם כך על מכין הקפה באמת ללמוד איך לעבוד עם המכונה ולהיות מוכן לבזבז על הכנת הקפה זמן וקפה. בד"כ קונים בצמוד למכונה כזו גם מטחנה על מנת שניתן יהיה להתאים את עובי טחינת הקפה בדיוק למכונה בהתאם למזג האויר באותו רגע.

מכונה עם ידית לחיצה:
בשוק קימות מספר חברות עם מכונות יפות כאלו: לה פבוני, אלקטרה וגאג'ה אכילה. למעט יופין הן ניחנות בשתי תכונות שיש לדעת אותן לפני הקניה: האחת שהן הכי קשות להפעלה. השניה שההספק שלהן מאד נמוך. אלו מכונות המיועדות לאוהבי קפה שמוכנים להשקיע עבודה בכל פעם שמתחשק קפה. יש להכיר שיטת פעולתן היטב, להפעילן בדייקנות רבה ולוקח לא מעט זמן עד לקבלת משקה, ביחס למכונות מהסוגים הקודמים שתיארתי.
עוד גורמים שיש להתחשב בהם: 
אתחול המכונה דורש המתנה לחימום המכונה וזריקת מספר מנות קפה עד להשגת טחינה וחליטה מדויקים
ריכוך וסינון מים: במכונות קטנות יש לסנן מים מאבנית ע"י מסנני בריטה או מרככי מים דירתיים. סינון מים מכלור ולכלוכים נדרש בכדי שטעם הקפה לא יושפע מהם לרעה. במכונות בינוניות מסופק יחד עם המכשיר גם מסנן המורכב במיכל המים, אותו יש להחליף אחת לתקופה, לפי הוראות היצרן. במכונות הגדולות תורכב המכונה תוך חיבור קבוע למים ולביוב. במקרים כאלו יורכב בין נקודת המים למכונה מרכך מים שיש לרעננו במלח יעודי אחת לתקופה לפי כמויות המים העוברות במכונה.
שטח על השיש: ככל שהמכונה מתקדמת יותר כך השטח שתתפוס על משטח העבודה במטבח גדול יותר. כדאי לתכנן עבורה מקום כשבונים מטבח ואין לזלזל בפרט זה כי גם אם תפיק את הקפה הטוב בעולם, טעמו יהיה מר מאד אם זוגתך תכעס על ביזבוז השטח על השיש...
יחד עם מכונות משאבה לא לשכוח לרכוש: דוחסן קפה איכותי (כבד), קנקן להקצפת חלב, מברשת לניכוי הראש והידית וכמובן קפה משובח...
פריטים שיש לרכוש יחד עם המכונה ע"מ להפעילה:
קפה
קנקן הקצפה
דוחסן קפה
מברשת לניקוי ראש 
מטחנה (אופציונאלי)

לסיכום: 
מי שרוצה לרכוש מכונת אספרסו חייב לבחון עם עצמו מה הכי מתאים לו מבחינת ההשקעה בכל ספלון. זכרו: ההנאה מהכנת המשקה גדולה לא פחות מלגימתו! 
יש לתכנן למכונה שטח מתאים במטבח ולתאם זאת עם בן/בת הזוג.
יש לברר מי ישתמש בה. אם אוהב הקפה הוא המנהל ומי שיכין לו קפה יהיה העובד/ת שלו, יתכן ולא יופק המקסימום מהמכונה.
מכונת קפסולות מומלצת במצב שקלות ההפעלה היא הפקטור המרכזי.
מכונה אוטומטית מומלצת במצב שרוצים להריח את הקפה נטחן במקום, לשמור על טריותו ושלא רוצים להתעסק הרבה עם המכונה.
מכונת משאבה מומלצת למי שאוהב לשחק עם הקפה שלו: לגוון טעמים, לכוון טחינה ולהקציף את החלב.
מכונות מקצועיות מומלצות למי שמגבלת המקום זניחה יחסית, למי שרוצה ליהנות מהמשחק עם המכונה והמטחנה, ולמי שיש תקציב גדול יחסית.
הכנת קפה במכשיר שאינו אספרסו עשויה להפיק הנאה גדולה לא פחות, במאמץ נמוך ובמגוון אינסופי.

Share by: